Geplaatst op

Zilver, welke soorten zijn er?

Wat is zilver?

Zilver is een wit metaal, dat alle andere metalen overtreft in kleur, warmte, elektrische geleiding, polijstbaarheid en reflectie van kleur. Een interessant feitje is dat uit 1 gram zilver een draad van 2 m lengte kan worden getrokken. Zilver wordt in vele landen gewonnen, maar de grootste producenten zijn Mexico, Peru en Australië.

Fijn zilver is 99,9 % puur zilver en is in deze pure vorm te zacht om zilveren sieraden van te smeden. Het zilveren sieraad zou zijn vorm verliezen waardoor er andere metalen aan het zilver toegevoegd moeten worden om het sterker te maken. Koper is hiervoor een veel gebruikt metaal. Zilver dat is gemengd met één of meerdere metalen noemt men een legering.

zilverVerschillende soorten zilver

Het Belgische Waarborgregister erkent 2 gehalten, nl. eerste gehalte en tweede gehalte zilver.

Het eerste gehalte zilver

Het eerste gehalte zilver is een legering die bestaat uit 92,5% puur zilver en 7,5% koper. Dit type zilver is het belangrijkste type zilver dat wordt gebruikt voor zilveren sieraden. Belangrijke argumenten hiervoor zijn de mooie witte kleur en de goede bewerkbaarheid. In Engeland wordt het eerste gehalte zilver Standard Silver genoemd en internationaal Sterling Silver. Het eerste gehalte zilver wordt gestempeld met het .925 keurmerk.

Het tweede gehalte zilver

Het tweede gehalte zilver is een legering die bestaat uit 83.5% puur zilver en 16,5% koper. Deze zilverlegering is wat kleur betreft minder mooi dan het eerste gehalte. Er is relatief veel koper aan het zilver toegevoegd waardoor er minder van de mooie witte kleur zilver behouden blijft. Deze legering wordt daardoor in veel mindere mate toegepast voor zilveren sieraden. Dit type zilver wordt gestempeld met het .835 keurmerk.

 

Zilver dat geen zilver is

Alpaca zilver

Alpaca is een zilverkleurige metaallegering van koper, zink en nikkel. Het wordt dikwijls nieuwzilver genoemd. Uit de samenstelling van alpaca kan je zien dat er geen zilver aan te pas komt en dus geen zilver is. Alpaca wordt vaak gebruikt om  gebruiksvoorwerpen te maken omdat deze legering steviger is dan sterling zilver.

Andere namen die gebruikt worden voor deze nikkel­legering zijn: hotelzil­ver, nikkelzilver, armeluiszilver, Berlijns zilver, maillechort en argentaan.

De gebruikte metalen kunnen in diverse verhoudingen worden gemengd. Voor Alpaca 12 is de verhouding:

  • koper: 64 à 65 %
  • zink: 23 à 24%
  • nikkel: 12%

bronnen:

Geplaatst op

Het Zilveratelier

Een eerste bericht

Ik ben in mijn laatste jaar van mijn goudsmid cursus bij Syntra beland en daar hoort een eindproef bij. Om deze proef wat luister bij te brengen kwam ik op het idee een website op te zetten die de evolutie van mijn werkstuk bijhoudt.

Een naam voor een website bedenken is niet zo simpel, het moest voldoen aan verschillende eisen:

  • de naam moest in het Nederlands zijn
  • het woord atelier moest erin voorkomen
  • het moest te maken hebben met het hoofdmateriaal waarmee ik ging werken
  • het moest makkelijk te onthouden zijn

Zo kwam ik op de naam Het ZilverAtelier ©

Op de website Het Zilveratelier © wil ik mijn ervaringen met deze proef delen met andere leerlingen van Syntra nu en in de toekomst. Ik hoop dat de blog van Het Zilveratelier een inspiratie kan zijn voor iedereen die zich creatief bezighoudt en specifiek met goudsmederij bezig is.

Groeten

Tarik, Het Zilveratelier