Geplaatst op

Ring van goud: van grondstof tot eindproduct

Eerste eigen ontwerp

Een klant wou een gouden ring met een diamant. Belangrijk was dat de ring niet te breed was. Het moest ook lijken alsof de diamant tussen de ring geklemd zat.

Grondstof

Voor je kan beginnen, moet je natuurlijk je grondstoffen aankopen. Je begint best bij de diamant. Als beginnende goudsmid maak je al snel de fout om een diamant via een webshop te kopen, wat vandaag de dag vrij makkelijk gaat.

Doe dit best niet omdat je niet weet wat je gaat krijgen, breedte en hoogte van de diamant kan afwijken van steen tot steen. Na poging 1 ging ik naar Antwerpen, diamantstad bij uitstek, op zoek naar een handelaar van geslepen diamanten.

Voor je binnenstapt weet je best welke steen je wil. De 4 C’s bepaal je dus niet ter plekke maar op voorhand, eventueel in samenspraak met de klant,  zodat je niet met iets naar huis komt dat je niet wou. Ik wou een diamant van 2 à 2,2 mm, dan kom je uit op ongeveer 0,03 kt., als zuiverheid VS en als kleur F. Als slijpsel werd voor een briljant gekozen.

Eens je de diamant hebt, kan je op basis van de ringmaat je goudstaafje bestellen. Dat is nog vrij makkelijk, alleen mag je niet vergeten 2 x de dikte van de ring bij de ringmaat te tellen als je de lengte van je staafje bepaalt.

goudstaafje en diamant

Ring maken

Als je het materiaal hebt, kan je de ring maken. Het is een eenvoudige platte ring wat snel rond gemaakt is en gesoldeerd. Deze stap is redelijk basis en zou geen problemen mogen opleveren.

Na het solderen, de ring mooi afzuren en voorpolijsten in een polijsttrommel.

Zetter

Een steen zet een goudsmid niet zelf, die gaat naar een zetter. Als je nog nooit een steen hebt laten zetten zoals ik, dan is het even zoeken waar je best heen moet. Na wat advies van mijn docent bij Syntra, vond ik een zetter in Antwerpen.

Ook hier geldt dat je best eerst even langsgaat voor je aan de ring begint. Een goede zetter geeft je ook het nodige advies. Het meeste werk van de ring is voor de zetter, dus afspreken hoe het juweel er moet uitzien is belangrijk.

Eindproduct

Het eindproduct werd dus deze gouden ring van 18 kt. met een briljant van 0,03 kt. Als afwerking werd de ring met hoogglans gepolijst zoals gevraagd door de klant.

Wil je deze ring bestellen? Neem dan contact met mij op en geef je ringmaat door. De ring is beschikbaar in geelgoud, witgoud en zilver.

De ring zoals afgebeeld kost € 349,90, hiervoor krijg je een 18 kt. gouden ring met een diamant van 0,03 kt. Wil je toch liever een sterling zilveren versie dan komt dit op €95,90.

gouden ring met diamant 2