Geplaatst op

Eindproef Syntra: fleur d’été

Op zoek naar inspiratie

In de voorgaande jaren werd er steeds gewerkt rond opgelegde oefeningen die stap voor stap duidelijk werden uitgelegd. Op die manier werden technieken aangeleerd en verfijnd. Technieken die we nu in ons juweel dienden te  demonstreren. Van in het begin van het laatste jaar was het dan ook duidelijk dat we nu eindelijk zelf eens moesten “nadenken”.

Van het ontwerpen van een juweel tot het testen van de haalbaarheid en de uiteindelijke uitvoering van het juweel. Alle stappen moesten we deze keer zelf doorlopen met uiteraard de expertise van meester Rudy als ruggensteun.

Maar hoe begin je nu eigenlijk aan een eigen ontwerp? Inspiratie komt niet zomaar uit de lucht vallen. Veel vragen doken in mij op. Wat wil ik maken? Welke materialen wil ik gebruiken? Welke technieken worden hierbij gebruikt? …

tak

 

Tijdens de herfstperiode viel het mij op dat je in de natuur leuke vormen tegenkomt die je kan gebruiken in een juweel. Takken, bladeren, bloemen, het zijn allemaal mooie vormen die een leuk juweel kan vormen, dacht ik. Verder zoekwerk via internet leverde mooie voorbeelden van juwelen die gebaseerd zijn op die natuurlijke vormen.

Ringen met een bloem erop, stukjes tak, een hangertje van bloempjes. Voorbeelden genoeg te vinden.

bloementakHet ene voorbeeld na het andere gaf me meer en meer inspiratie en stilaan kwam er dan ook een beeld van een halsketting in mijn hoofd. Het idee hebben is natuurlijk 1 ding. Het op papier zetten is nog iets helemaal anders. Ook daar had ik nog niet veel ervaring in en de lijnen die op papier werden gezet kwamen dan ook timide over.

Beetje bij beetje werd het duidelijker waar ik naar toe wilde gaan met mijn idee waarna de volgende stappen konden gezet worden.

Van ontwerp tot realisatie

Ontwerp

ontwerp eindproefOntwerpen is makkelijker gezegd dan gedaan. Ook dat is niet simpel als je dat nog nooit echt hebt gedaan. Beetje lijnen zetten op papier geeft al een idee waar je naar toe wil, maar foto’s van voorbeelden zeggen mij meer. Verder dan enkele summiere schetsen ben ik nooit geraakt. Mijn ontwerp zat dan ook voor het grootste deel in mijn hoofd en werd aangepast naargelang de inspiratie van de dag.

Deze manier van werken was zeker niet optimaal maar het resultaat werd wel behaald. Eén ding werd mij wel snel duidelijk. Mijn eindwerk ging een halsketting worden met als basis zelf gevormde takken.

Op die takken zouden bloem, bladeren en andere natuurlijke elementen moeten komen en het geheel moest gedrapeerd worden rond de hals door de stukjes aan elkaar de zetten met een enkele schakel. Hoe groot die schakel ging zijn moest ik bepalen door enkele stalen uit te werken.

De bloemen zelf, waar ik wel wat voorbeelden voor heb opgezocht, symboliseren de lente. In mijn ontwerp wou ik verschillende soorten bloemen op de takken. Waarbij ik accenten zou leggen door goud als edelmetaal te gebruiken.

Enkele bloemen moesten ook een zetting bevatten met een mineraal die nog bepaald moest worden. Mijn eerste voorkeur ging uit om hout te gebruiken. Maar het juiste hout vinden dat ook nog eens cabochon “geslepen” is, is niet meteen makkelijk te vinden. Het gebruik van hout werd dan ook snel achterwege gelaten. Als alternatief heb ik gezocht naar een mineraal die het dichts bij hout aanleunt en kwam dan uit op tijgeroog.

Haalbaarheid nagaan

Voor over te gaan tot de realisatie ging ik aan de slag met messing om een aantal stalen te maken. Hoe moet je een tak maken en hoe breng je er structuur aan? Op welke manier zet ik die aan elkaar?

De takken bleven simpel met één splitsing, meerdere splitsingen van de takken zou het minder draagbaar maken en het geheel zwaarder. De structuur werd aangebracht door verschillende frezen te gebruiken die het metaal ruw en natuurlijker doen lijken.

Extra accenten aanbrengen doen de takken nog wat meer leven, kleine knopjes en oneffenheden maken het geheel af. Die accenten werden gemaakt door kleine stukjes metaal aan het takje te solderen en daarna te bewerken met frezen zodat ze op knoopjes van een tak lijken.

messing tak

De takken moesten op de een of andere manier aan elkaar gezet worden. De enige optie die overbleef was gebruik te maken van oogjes. Die mochten niet te groot zijn omdat het dan minder sierlijk zou ogen. Na wat proberen kwam ik uit op oogjes van 1mm dikte.

Bloemetjes moeten het geheel leven inblazen, het gevoel van de lente weerspiegelen en de anders saaie takken doen leven, de bloemetje die ik als test had gebruikt bestonden in eerste instantie uit verschillende blaadjes. Eén voor één werden ze lichtjes bol gezet om ze daarna aan elkaar te solderen.

tijgeroogIk vond dit echter niet een mooi resultaat, dus kwam ik op het idee om een bloem te maken die uit één geheel bestond. Dat blad werd dan bol gezet. In het midden van iedere bloem werden enkele bolletjes vast gesoldeerd en aan de achterkant een fijn draadje om het aan de takken vast te maken.

Naast de versie met zilveren bolletjes kwam er ook een versie waarbij in het midden een mineraal werd gezet. De keuze van het mineraal viel op tijgeroog.

Realisatie

Na de stalen in messing werd het tijd om te beslissen welk edelmetaal ik zou gaan gebruiken. Om de uiteindelijke prijs realistisch te maken koos ik voor zilver.

Met een groot stuk draad van 2,5 mm ging ik aan de slag. Dit stuk werd iets kleiner gemaakt met de trekbank tot ongeveer 2,3 à 2,4 mm. Stukjes draad van ongeveer 20 cm vormde de basis van het takje. Zo knipte ik er zes af. Daarna was het zijtakje aan de beurt, 3 kleine stukjes en 3 wat grotere stukje voor de variatie. Als laatste was het de beurt aan de accentjes. Heel kleine stukjes zilver van ongeveer 5 mm werd afgeknipt. Als deze stukken werden zorgvuldig aan elkaar gesoldeerd.

zilveren takken

Eens de onderdelen aan elkaar gezet waren ging ik de takjes bewerken met allerlei schuurmiddelen om het oppervlak ruwere te maken. De eindjes werden puntig gemaakt met behulp van frezen. Hier kroop meer tijd in dan ik vermoedde en al gauw begon ik thuis verder te werken aan de bloemen zelf.

Tijden de lessen bij Syntra werkte ik verder aan het vormen van de takken. Nadat deze voldoende structuur hadden, kon ik ze aan elkaar beginnen zetten. De oogjes had ik reeds van een stuk draad van 1mm gemaakt. Aanvankelijk liep het solderen van de oogjes niet erg vlot. De oogjes waren te klein waardoor ze snel vast gesoldeerd werden.

Een tweede poging met oogjes die een iets bredere opening hadden lukte beter. Het uiteindelijke resultaat vond ik redelijk geslaagd.

Het zag er wel nog te eenvoudig uit en was op dat moment wel bang dat het te simpel zou ogen. Verder werken aan de bloemen was de boodschap.sluiting

De bloemen zijn gemaakt uit een plaatje zilver van 0,5 mm. Een voorbeeldje werd erop geplakt en het stuk werd eruit gezaagd. Dit werd vervolgens een beetje bol gezet. In het midden werden enkele zilveren bolletjes aangebracht, het goud dat ik in eerste instantie in gedachte had werd uiteindelijk niet uitgevoerd. Aan elk bloempje werd een steeltje gehangen om op die manier de bloemetje aan de takken te bevestigen.

Het geheel moest nog aan elkaar gezet worden door een slotje. Het slotje zou ik ook zelf gaan maken. Een simpel ontwerp van Rudy werd volledig met de hand gemaakt en gevormd zonder te hoeven solderen. Het uiteindelijk resultaat is een slotje dat gemaakt is van ronde draad even dik als de takken en met dezelfde ruwe oppervlakte.

Het uiteindelijke resultaat is een geschakelde ketting van takken waarbij her en der bloemen beginnen groeien. Op het einde werd de gehele ketting in de polijsttrommel gelegd om de ruwe kantje bij te werken.

fleur d'étéFleur d’été

Het juweel dat ik heb gemaakt symboliseert de lente. De kleine blaadjes en bloempjes die groeien aan de takken inspireerde mij tot het maken van het juweel. De natuur kan enorm inspirerend werken en hoe meer bloemen ik zag hoe meer ik er van overtuigd was om het juweel te maken.

Fleur d’été is dan ook de naam die past bij dit juweel, bloemen die in volle groei zijn tijdens de lente en verder uitgroeien tot iets unieks in de zomer. Een beetje zoals mijn eigen zoektocht bij het maken van juwelen. Ook die zoektocht is in volle groei zoals die bloemen en zal zich hopelijk verder ontwikkelen tot iets unieks.