Geplaatst op

Zilver, welke soorten zijn er?

Wat is zilver?

Zilver is een wit metaal, dat alle andere metalen overtreft in kleur, warmte, elektrische geleiding, polijstbaarheid en reflectie van kleur. Een interessant feitje is dat uit 1 gram zilver een draad van 2 m lengte kan worden getrokken. Zilver wordt in vele landen gewonnen, maar de grootste producenten zijn Mexico, Peru en Australië.

Fijn zilver is 99,9 % puur zilver en is in deze pure vorm te zacht om zilveren sieraden van te smeden. Het zilveren sieraad zou zijn vorm verliezen waardoor er andere metalen aan het zilver toegevoegd moeten worden om het sterker te maken. Koper is hiervoor een veel gebruikt metaal. Zilver dat is gemengd met één of meerdere metalen noemt men een legering.

zilverVerschillende soorten zilver

Het Belgische Waarborgregister erkent 2 gehalten, nl. eerste gehalte en tweede gehalte zilver.

Het eerste gehalte zilver

Het eerste gehalte zilver is een legering die bestaat uit 92,5% puur zilver en 7,5% koper. Dit type zilver is het belangrijkste type zilver dat wordt gebruikt voor zilveren sieraden. Belangrijke argumenten hiervoor zijn de mooie witte kleur en de goede bewerkbaarheid. In Engeland wordt het eerste gehalte zilver Standard Silver genoemd en internationaal Sterling Silver. Het eerste gehalte zilver wordt gestempeld met het .925 keurmerk.

Het tweede gehalte zilver

Het tweede gehalte zilver is een legering die bestaat uit 83.5% puur zilver en 16,5% koper. Deze zilverlegering is wat kleur betreft minder mooi dan het eerste gehalte. Er is relatief veel koper aan het zilver toegevoegd waardoor er minder van de mooie witte kleur zilver behouden blijft. Deze legering wordt daardoor in veel mindere mate toegepast voor zilveren sieraden. Dit type zilver wordt gestempeld met het .835 keurmerk.

 

Zilver dat geen zilver is

Alpaca zilver

Alpaca is een zilverkleurige metaallegering van koper, zink en nikkel. Het wordt dikwijls nieuwzilver genoemd. Uit de samenstelling van alpaca kan je zien dat er geen zilver aan te pas komt en dus geen zilver is. Alpaca wordt vaak gebruikt om  gebruiksvoorwerpen te maken omdat deze legering steviger is dan sterling zilver.

Andere namen die gebruikt worden voor deze nikkel­legering zijn: hotelzil­ver, nikkelzilver, armeluiszilver, Berlijns zilver, maillechort en argentaan.

De gebruikte metalen kunnen in diverse verhoudingen worden gemengd. Voor Alpaca 12 is de verhouding:

  • koper: 64 à 65 %
  • zink: 23 à 24%
  • nikkel: 12%

bronnen: