Geplaatst op

Maatwerk, een eerste opdracht

Het begin

Toen mijn zus vroeg om haar bestaande trouwring te vernieuwen was ik meteen enthousiast om eraan te beginnen. Maatwerk is ten slotte het liefst wat ik doe.

Tijdens de eerste stappen ging ik na wat haar ringmaat is, welk edelmetaal ze graag wou en of er een edelsteen in moest worden verwerkt.

diamantenEr werd gekozen voor 18 karaat witgoud met een diamant van 0,05 karaat. Om je een idee te geven, een diamant van 0,05 karaat is ongeveer 2,5 mm breed in doorsnede.

Nadien gingen we op zoek naar voorbeelden van ringen. Op die manier kreeg ik een idee van het soort ringen dat ze graag zag, zodat ik een prototype kon maken.

Het maken van een prototype is maatwerk

Nu ik wist welke richting ik uit moest gaan, maakte ik enkele schetsen en ging ik aan het werk met het maken van een prototype in zilver. De ring werd gemaakt uit twee afzonderlijke lagen en blind gesoldeerd.

Eindelijk heb ik een ring die ik dagelijks kan dragen en die bij me past.

Op die manier verkreeg ik een uitstekende onderlaag. De randen zijn grillig en op de plaats waar de diamant moest komen was er een versmalling.

Dit maatwerk werd aan mijn zus getoond zodat we samen konden bespreken wat goed was en waar er nog aanpassingen nodig waren. Eens het prototype goedgekeurd was, kon de volgende stap beginnen.

Verfijnen van het prototype

De ring moest een grillige structuur hebben. Door te smeden alleen kon ik niet het gewenste resultaat bereiken. Ik koos voor de verloren was techniek om dit te verwezenlijken.

Van het maatwerk werd een mal gemaakt. Met de mal konden er wassen modellen gemaakt worden. Hierop kon ik het prototype verder uitwerken door de structuur aan te brengen en de vorm te verfijnen.

Eens het nu wassen model klaar was kon ik de ring laten passen. De laatste opmerkingen konden nu besproken worden waarna het model gegoten kon worden.

Witgouden ring met diamant

Het eindresultaat

Als edelmetaal werd er gekozen voor 18 karaat witgoud met een natuurlijke tint. Eens het wassen model gegoten was, kon ik het afwerken. Als afwerking kozen we voor een matte versie. Dit komt de schittering van de diamant ten goede.

De interactie tussen mezelf en het ZilverAtelier verliep prima. Het eindresultaat was datgene wat ik al die tijd in mijn hoofd heb gehad.

De diamant kon vervolgens gezet worden waarna de ring kon afgeleverd worden. Het hele proces was tijdrovend maar het eindresultaat was zeker de moeite waard.

Heb je na het lezen van dit artikel ook een idee hebt voor een juweel op maat, neem dan contact met mij op zodat we samen kunnen bekijken wat ik voor je kan betekenen.