Diamanten – de 4C’s

diamanten

De betekenis van de 4 C’s

De waarde van diamanten wordt bepaald aan de hand van verschillende eigenschappen. Deze kwaliteiten kunnen opgedeeld worden in de zogenoemde 4 C’s van een diamant. Ze staan voor de volgende termen:

Carat – karaat

Het gewicht van diamanten wordt uitgedrukt in karaat en 1 karaat staat gelijk aan 0,02 gram. Verder is 1 karaat hetzelfde als 100 punten. Wanneer het gewicht van een diamant minder is dan 1 karaat, drukken we deze uit in punten. Zo worden diamanten van een half karaat bijvoorbeeld 50 punters genoemd. Boven de 1 karaat gebruiken we de punten nog wel om het gewicht mee uit te drukken maar benoemen we ze niet meer. We drukken een diamant met het gewicht van 1.60 karaat alsvolgt uit: “één karaat zestig”.

dus:
1 karaat = 0.02 gram
1 karaat = 100 punten

Clarity – zuiverheid

Diamanten dragen de sporen van hun groeigeschiedenis met zich mee. Ze worden ookwel insluitsels genoemd. Insluitsels zijn zeer kleine interne of externe karakteristieken welke gesorteerd worden naar zuiverheid. Deze zuiverheidsschaal toont de grootte, het aantal, de locatie en de zichtbaarheid van de karakteristieken wanneer deze onderzocht worden met een 10X vergrootte loep.
De beste en tegelijkertijd meest zeldzame zuiverheid is ‘loepzuiver’. Dit betekent dat er zich in de diamanten geen insluitsels bevinden. De meeste insluitsels zijn echter niet met het blote oog te zien en zelfs met een loep soms moeilijk te lokaliseren. Naast loepzuivere diamanten zijn diamanten met dusdanig kleine insluitsels daarom ook van uitstekende kwaliteit en waarde.

Zuiverheid diamant in tabel
Zuiverheid Benaming Omschrijving
LC Loop Clean Geen insluitsels zichtbaar onder de loep
VVS1

VVS2

Very very small inclusions 1

Very very small inclusions 2

Insluitsels zijn moeilijk te vinden met een loep en niet te zien met het blote oog
VS1

VS2

Very small inclusions 1

Very small inclusions 2

Insluitsels zijn redelijk snel te vinden met een loep en niet tot zeer moeilijk te zien met het blote oog
SI1

SI2

Small inclusions 1

Small inclusions 2

Insluitsels zijn erg snel te vinden met een loep en moeilijk te zien met het blote oog
P1 Piqué 1 Insluitsels zijn moeilijk te vinden met het blote oog
P2 Piqué 2 Insluitsels zijn snel te vinden met het blote oog en beïnvloeden de schittering van de diamant niet
P3 Piqué 3 Insluitsels zijn erg snel te vinden met het blote oog en beïnvloeden de schittering van de diamant

Colour – kleur

Diamanten worden naast hun zuiverheid ook gerangschikt naar kleur. De meeste diamanten zijn kleurloos tot licht geelachtig en worden ingedeeld op alfabetische volgorde, namelijk van D tot Z. Zo krijgen de meest kleurloze diamanten de letter ‘D’, wat staat voor ‘uitzonderlijk wit’. Door te vergelijken met de zogenoemde ‘masterstones’, een door vooraanstaande diamantairs samengestelde set stenen van de hoogste kleurgraden, worden de kleuren van een diamanten bepaald.

Kleur diamanten in tabel
Kleur Benaming Oude benaming
D Uitzonderlijk wit+ Jager
E Uitzonderlijk wit River
F Zeldzaam wit+ River
G Zeldzaam wit Top Wesselton
H Wit Wesselton
I, J Licht getint wit Top Cristal, Cristal
K, L Getint wit Top Cape
M, N-O Getinte kleur Cape, Low Cape
P-R, S-Z Getinte kleur Very light yellow, light yellow

diamanten - kleur

Fancy Colours

Naast de kleurloze diamanten bestaan er ook andere kleuren, variërend van bruin tot opvallend geel, roze tot paars en rood tot blauw. Deze kleuren worden ‘fancy colours’ genoemd en zijn niet opgenomen in het kleurenschema van kleurloze diamanten.

Cut

Diamanten kunnen in verschillende vormen geslepen worden. De meest bekende ronde vorm van diamanten noemen we briljant. Met dit slijpsel wordt de diamant in 57 facetten (vlakken) verdeeld, waardoor diamanten hun optimale schittering krijgen. Door de reflectie van het licht in de facetten ontstaat deze schittering.
Verder worden de vuur, glans en schittering van een diamanten grotendeels bepaald door de verhoudingen van de facetten en bepaalt de graad van afwerking voornamelijk de symmetrie. Wanneer de standaardnormen hiervoor teveel afwijken kan dit grote invloed hebben op de uitstraling van de geslepen diamanten.
grading-chart