Geplaatst op

Maatwerk, een eerste opdracht

Het begin

Toen mijn zus vroeg om haar bestaande trouwring te vernieuwen was ik meteen enthousiast om eraan te beginnen. Maatwerk is ten slotte het liefst wat ik doe.

Tijdens de eerste stappen ging ik na wat haar ringmaat is, welk edelmetaal ze graag wou en of er een edelsteen in moest worden verwerkt.

diamantenEr werd gekozen voor 18 karaat witgoud met een diamant van 0,05 karaat. Om je een idee te geven, een diamant van 0,05 karaat is ongeveer 2,5 mm breed in doorsnede.

Nadien gingen we op zoek naar voorbeelden van ringen. Op die manier kreeg ik een idee van het soort ringen dat ze graag zag, zodat ik een prototype kon maken.

Het maken van een prototype is maatwerk

Nu ik wist welke richting ik uit moest gaan, maakte ik enkele schetsen en ging ik aan het werk met het maken van een prototype in zilver. De ring werd gemaakt uit twee afzonderlijke lagen en blind gesoldeerd.

Eindelijk heb ik een ring die ik dagelijks kan dragen en die bij me past.

Op die manier verkreeg ik een uitstekende onderlaag. De randen zijn grillig en op de plaats waar de diamant moest komen was er een versmalling.

Dit maatwerk werd aan mijn zus getoond zodat we samen konden bespreken wat goed was en waar er nog aanpassingen nodig waren. Eens het prototype goedgekeurd was, kon de volgende stap beginnen.

Verfijnen van het prototype

De ring moest een grillige structuur hebben. Door te smeden alleen kon ik niet het gewenste resultaat bereiken. Ik koos voor de verloren was techniek om dit te verwezenlijken.

Van het maatwerk werd een mal gemaakt. Met de mal konden er wassen modellen gemaakt worden. Hierop kon ik het prototype verder uitwerken door de structuur aan te brengen en de vorm te verfijnen.

Eens het nu wassen model klaar was kon ik de ring laten passen. De laatste opmerkingen konden nu besproken worden waarna het model gegoten kon worden.

Witgouden ring met diamant

Het eindresultaat

Als edelmetaal werd er gekozen voor 18 karaat witgoud met een natuurlijke tint. Eens het wassen model gegoten was, kon ik het afwerken. Als afwerking kozen we voor een matte versie. Dit komt de schittering van de diamant ten goede.

De interactie tussen mezelf en het ZilverAtelier verliep prima. Het eindresultaat was datgene wat ik al die tijd in mijn hoofd heb gehad.

De diamant kon vervolgens gezet worden waarna de ring kon afgeleverd worden. Het hele proces was tijdrovend maar het eindresultaat was zeker de moeite waard.

Heb je na het lezen van dit artikel ook een idee hebt voor een juweel op maat, neem dan contact met mij op zodat we samen kunnen bekijken wat ik voor je kan betekenen.

Geplaatst op

Wim Meeussen workshop als cadeau voor Vaderdag

Vaderdag

Toen ik net begon met mijn opleiding tot goudsmid kreeg ik voor mijn eerste Vaderdag een geweldig cadeau: ik mocht een workshop volgen bij het atelier van Wim Meeussen, een zeer gekende goudsmid en tevens de ontwerper van onze trouwringen.

Via de techniek van verloren was zou ik tijdens de workshop een eigen juweel ontwerpen. Onder begeleiding van Wim Meeussen zelf zette ik mijn eerste stappen bij het maken van een juweel. Aangezien ik toen nog geen ervaring had met verloren was, was de workshop een aangename ontdekkingstocht in de wereld van het ontwerpen.

Ontwerpen met Wim Meeussen

Samen met Wim Meeussen ging ik aan de slag. Eerste stap: beslissen wat ging ik ontwerpen… Een ring? Toch maar niet, een hangertje dan?

Dat leek mij een leuk idee. Een hangertje voor mijn vrouw, die mij tenslotte deze ervaring cadeau had gedaan.
Met aanwijzingen van mijn begeleider werd er eerst het een en ander met de was uitgeprobeerd om daarna een eerste prototype te maken.

Ik wou het simpel houden, een klein rechthoekje met structuur erop. Daarbij een lange spiraalvormige draad die achteraan het stuk verdwijnt.

Mijn eerste poging was niet echt een succes maar door verschillende variaties te maken gebaseerd op hetzelfde idee ontstond stilaan de gewenste vorm. Mijn eerste juweel was een feit, een echte Wim!

Resultaat

Het wassen model kon nu gegoten worden in een edelmetaal naar keuze. Het zilveren juweel werd dan uiteindelijk door Wim Meeussen afgewerkt en enkele weken na de workshop konden we het stuk afhalen. Ik was, en ben nog steeds, fier op mijn eigen Wim!

hangertje zilver WIm MeeussenEnkele jaren later ben ik zelf ook goudsmid en verdiep ik mij verder in de verloren was techniek. Als ik er nu aan terugdenk, is het allemaal toen begonnen, bij die workshop.

De sieraden die ik nu maak kan je bekijken op de juwelenpagina. Heb je een idee voor een ring of wil je een uniek juweel, dan kan je contact met mij opnemen en kunnen we samen bespreken wat ik voor jou kan doen.

 

Geplaatst op

Zilver, welke soorten zijn er?

Wat is zilver?

Zilver is een wit metaal, dat alle andere metalen overtreft in kleur, warmte, elektrische geleiding, polijstbaarheid en reflectie van kleur. Een interessant feitje is dat uit 1 gram zilver een draad van 2 m lengte kan worden getrokken. Zilver wordt in vele landen gewonnen, maar de grootste producenten zijn Mexico, Peru en Australië.

Fijn zilver is 99,9 % puur zilver en is in deze pure vorm te zacht om zilveren sieraden van te smeden. Het zilveren sieraad zou zijn vorm verliezen waardoor er andere metalen aan het zilver toegevoegd moeten worden om het sterker te maken. Koper is hiervoor een veel gebruikt metaal. Zilver dat is gemengd met één of meerdere metalen noemt men een legering.

zilverVerschillende soorten zilver

Het Belgische Waarborgregister erkent 2 gehalten, nl. eerste gehalte en tweede gehalte zilver.

Het eerste gehalte zilver

Het eerste gehalte zilver is een legering die bestaat uit 92,5% puur zilver en 7,5% koper. Dit type zilver is het belangrijkste type zilver dat wordt gebruikt voor zilveren sieraden. Belangrijke argumenten hiervoor zijn de mooie witte kleur en de goede bewerkbaarheid. In Engeland wordt het eerste gehalte zilver Standard Silver genoemd en internationaal Sterling Silver. Het eerste gehalte zilver wordt gestempeld met het .925 keurmerk.

Het tweede gehalte zilver

Het tweede gehalte zilver is een legering die bestaat uit 83.5% puur zilver en 16,5% koper. Deze zilverlegering is wat kleur betreft minder mooi dan het eerste gehalte. Er is relatief veel koper aan het zilver toegevoegd waardoor er minder van de mooie witte kleur zilver behouden blijft. Deze legering wordt daardoor in veel mindere mate toegepast voor zilveren sieraden. Dit type zilver wordt gestempeld met het .835 keurmerk.

 

Zilver dat geen zilver is

Alpaca zilver

Alpaca is een zilverkleurige metaallegering van koper, zink en nikkel. Het wordt dikwijls nieuwzilver genoemd. Uit de samenstelling van alpaca kan je zien dat er geen zilver aan te pas komt en dus geen zilver is. Alpaca wordt vaak gebruikt om  gebruiksvoorwerpen te maken omdat deze legering steviger is dan sterling zilver.

Andere namen die gebruikt worden voor deze nikkel­legering zijn: hotelzil­ver, nikkelzilver, armeluiszilver, Berlijns zilver, maillechort en argentaan.

De gebruikte metalen kunnen in diverse verhoudingen worden gemengd. Voor Alpaca 12 is de verhouding:

  • koper: 64 à 65 %
  • zink: 23 à 24%
  • nikkel: 12%

bronnen:

Geplaatst op

Kinderhangertjes: de eerste zijn er.

Kinderhangertjes

Kleine meisjes doen graag hun mama na, dus waarom geen juweeltjes maken voor die kleine meid?
Mijn eerste ontwerpjes hebben vorm gekregen en zijn uitgevoerd. Ik heb ervoor gekozen om te beginnen met een poes en een wolkje. De hangertjes worden steeds vergezeld van een gourmet ketting van 42 cm, wat ideaal is voor die kleine meisjes.

De poes

Het eerste hangertje is een poes. Welke klein meid is er nu niet gek van een poes?
Het juweeltje is ongeveer 1cm op 1cm en werd gemaakt van sterling zilver. Het poesje kan zowel met een matte als glanzende afwerking verkregen worden. Het kettinkje dat erbij hoort heeft een gourmet schakel en is 42 cm lang. Het geheel kost 25 € en wordt mooi verpakt verzonden.

Poes Minoes

De wolk

Het tweede hangertje is een wolk. Een wolk is nu niet meteen heel fantasierijk, maar de dingen die kinderen in wolken zien kunnen fantastisch zijn!
Ook dit juweeltje is ongeveer 1cm op 1cm en werd gemaakt van sterling zilver. De gourmet ketting die erbij hoort is 42 cm lang. De afwerking is naar keuze mat of glanzend. Het geheel kost 25 € en wordt mooi verpakt verzonden.

Kinderhanger wolk

Heb je interesse in één van deze juwelen, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen.

Geplaatst op

Eindproef Syntra: fleur d’été

Op zoek naar inspiratie

In de voorgaande jaren werd er steeds gewerkt rond opgelegde oefeningen die stap voor stap duidelijk werden uitgelegd. Op die manier werden technieken aangeleerd en verfijnd. Technieken die we nu in ons juweel dienden te  demonstreren. Van in het begin van het laatste jaar was het dan ook duidelijk dat we nu eindelijk zelf eens moesten “nadenken”.

Van het ontwerpen van een juweel tot het testen van de haalbaarheid en de uiteindelijke uitvoering van het juweel. Alle stappen moesten we deze keer zelf doorlopen met uiteraard de expertise van meester Rudy als ruggensteun.

Maar hoe begin je nu eigenlijk aan een eigen ontwerp? Inspiratie komt niet zomaar uit de lucht vallen. Veel vragen doken in mij op. Wat wil ik maken? Welke materialen wil ik gebruiken? Welke technieken worden hierbij gebruikt? …

tak

 

Tijdens de herfstperiode viel het mij op dat je in de natuur leuke vormen tegenkomt die je kan gebruiken in een juweel. Takken, bladeren, bloemen, het zijn allemaal mooie vormen die een leuk juweel kan vormen, dacht ik. Verder zoekwerk via internet leverde mooie voorbeelden van juwelen die gebaseerd zijn op die natuurlijke vormen.

Ringen met een bloem erop, stukjes tak, een hangertje van bloempjes. Voorbeelden genoeg te vinden.

bloementakHet ene voorbeeld na het andere gaf me meer en meer inspiratie en stilaan kwam er dan ook een beeld van een halsketting in mijn hoofd. Het idee hebben is natuurlijk 1 ding. Het op papier zetten is nog iets helemaal anders. Ook daar had ik nog niet veel ervaring in en de lijnen die op papier werden gezet kwamen dan ook timide over.

Beetje bij beetje werd het duidelijker waar ik naar toe wilde gaan met mijn idee waarna de volgende stappen konden gezet worden.

Van ontwerp tot realisatie

Ontwerp

ontwerp eindproefOntwerpen is makkelijker gezegd dan gedaan. Ook dat is niet simpel als je dat nog nooit echt hebt gedaan. Beetje lijnen zetten op papier geeft al een idee waar je naar toe wil, maar foto’s van voorbeelden zeggen mij meer. Verder dan enkele summiere schetsen ben ik nooit geraakt. Mijn ontwerp zat dan ook voor het grootste deel in mijn hoofd en werd aangepast naargelang de inspiratie van de dag.

Deze manier van werken was zeker niet optimaal maar het resultaat werd wel behaald. Eén ding werd mij wel snel duidelijk. Mijn eindwerk ging een halsketting worden met als basis zelf gevormde takken.

Op die takken zouden bloem, bladeren en andere natuurlijke elementen moeten komen en het geheel moest gedrapeerd worden rond de hals door de stukjes aan elkaar de zetten met een enkele schakel. Hoe groot die schakel ging zijn moest ik bepalen door enkele stalen uit te werken.

De bloemen zelf, waar ik wel wat voorbeelden voor heb opgezocht, symboliseren de lente. In mijn ontwerp wou ik verschillende soorten bloemen op de takken. Waarbij ik accenten zou leggen door goud als edelmetaal te gebruiken.

Enkele bloemen moesten ook een zetting bevatten met een mineraal die nog bepaald moest worden. Mijn eerste voorkeur ging uit om hout te gebruiken. Maar het juiste hout vinden dat ook nog eens cabochon “geslepen” is, is niet meteen makkelijk te vinden. Het gebruik van hout werd dan ook snel achterwege gelaten. Als alternatief heb ik gezocht naar een mineraal die het dichts bij hout aanleunt en kwam dan uit op tijgeroog.

Haalbaarheid nagaan

Voor over te gaan tot de realisatie ging ik aan de slag met messing om een aantal stalen te maken. Hoe moet je een tak maken en hoe breng je er structuur aan? Op welke manier zet ik die aan elkaar?

De takken bleven simpel met één splitsing, meerdere splitsingen van de takken zou het minder draagbaar maken en het geheel zwaarder. De structuur werd aangebracht door verschillende frezen te gebruiken die het metaal ruw en natuurlijker doen lijken.

Extra accenten aanbrengen doen de takken nog wat meer leven, kleine knopjes en oneffenheden maken het geheel af. Die accenten werden gemaakt door kleine stukjes metaal aan het takje te solderen en daarna te bewerken met frezen zodat ze op knoopjes van een tak lijken.

messing tak

De takken moesten op de een of andere manier aan elkaar gezet worden. De enige optie die overbleef was gebruik te maken van oogjes. Die mochten niet te groot zijn omdat het dan minder sierlijk zou ogen. Na wat proberen kwam ik uit op oogjes van 1mm dikte.

Bloemetjes moeten het geheel leven inblazen, het gevoel van de lente weerspiegelen en de anders saaie takken doen leven, de bloemetje die ik als test had gebruikt bestonden in eerste instantie uit verschillende blaadjes. Eén voor één werden ze lichtjes bol gezet om ze daarna aan elkaar te solderen.

tijgeroogIk vond dit echter niet een mooi resultaat, dus kwam ik op het idee om een bloem te maken die uit één geheel bestond. Dat blad werd dan bol gezet. In het midden van iedere bloem werden enkele bolletjes vast gesoldeerd en aan de achterkant een fijn draadje om het aan de takken vast te maken.

Naast de versie met zilveren bolletjes kwam er ook een versie waarbij in het midden een mineraal werd gezet. De keuze van het mineraal viel op tijgeroog.

Realisatie

Na de stalen in messing werd het tijd om te beslissen welk edelmetaal ik zou gaan gebruiken. Om de uiteindelijke prijs realistisch te maken koos ik voor zilver.

Met een groot stuk draad van 2,5 mm ging ik aan de slag. Dit stuk werd iets kleiner gemaakt met de trekbank tot ongeveer 2,3 à 2,4 mm. Stukjes draad van ongeveer 20 cm vormde de basis van het takje. Zo knipte ik er zes af. Daarna was het zijtakje aan de beurt, 3 kleine stukjes en 3 wat grotere stukje voor de variatie. Als laatste was het de beurt aan de accentjes. Heel kleine stukjes zilver van ongeveer 5 mm werd afgeknipt. Als deze stukken werden zorgvuldig aan elkaar gesoldeerd.

zilveren takken

Eens de onderdelen aan elkaar gezet waren ging ik de takjes bewerken met allerlei schuurmiddelen om het oppervlak ruwere te maken. De eindjes werden puntig gemaakt met behulp van frezen. Hier kroop meer tijd in dan ik vermoedde en al gauw begon ik thuis verder te werken aan de bloemen zelf.

Tijden de lessen bij Syntra werkte ik verder aan het vormen van de takken. Nadat deze voldoende structuur hadden, kon ik ze aan elkaar beginnen zetten. De oogjes had ik reeds van een stuk draad van 1mm gemaakt. Aanvankelijk liep het solderen van de oogjes niet erg vlot. De oogjes waren te klein waardoor ze snel vast gesoldeerd werden.

Een tweede poging met oogjes die een iets bredere opening hadden lukte beter. Het uiteindelijke resultaat vond ik redelijk geslaagd.

Het zag er wel nog te eenvoudig uit en was op dat moment wel bang dat het te simpel zou ogen. Verder werken aan de bloemen was de boodschap.sluiting

De bloemen zijn gemaakt uit een plaatje zilver van 0,5 mm. Een voorbeeldje werd erop geplakt en het stuk werd eruit gezaagd. Dit werd vervolgens een beetje bol gezet. In het midden werden enkele zilveren bolletjes aangebracht, het goud dat ik in eerste instantie in gedachte had werd uiteindelijk niet uitgevoerd. Aan elk bloempje werd een steeltje gehangen om op die manier de bloemetje aan de takken te bevestigen.

Het geheel moest nog aan elkaar gezet worden door een slotje. Het slotje zou ik ook zelf gaan maken. Een simpel ontwerp van Rudy werd volledig met de hand gemaakt en gevormd zonder te hoeven solderen. Het uiteindelijk resultaat is een slotje dat gemaakt is van ronde draad even dik als de takken en met dezelfde ruwe oppervlakte.

Het uiteindelijke resultaat is een geschakelde ketting van takken waarbij her en der bloemen beginnen groeien. Op het einde werd de gehele ketting in de polijsttrommel gelegd om de ruwe kantje bij te werken.

fleur d'étéFleur d’été

Het juweel dat ik heb gemaakt symboliseert de lente. De kleine blaadjes en bloempjes die groeien aan de takken inspireerde mij tot het maken van het juweel. De natuur kan enorm inspirerend werken en hoe meer bloemen ik zag hoe meer ik er van overtuigd was om het juweel te maken.

Fleur d’été is dan ook de naam die past bij dit juweel, bloemen die in volle groei zijn tijdens de lente en verder uitgroeien tot iets unieks in de zomer. Een beetje zoals mijn eigen zoektocht bij het maken van juwelen. Ook die zoektocht is in volle groei zoals die bloemen en zal zich hopelijk verder ontwikkelen tot iets unieks.

Geplaatst op

Kinderhangertjes in wording

Kinderhangertjes

kinderhangertjes

Kindjes, en vooral meisjes, kopiëren toch zo graag hun ouders. Daarom dacht ik: ‘Laten we kleine zilveren kinderhangertjes maken voor die kleine bengels’.

De hangertjes zullen ongeveer 1 tot 2 cm groot zijn en gemaakt uit sterling zilver. Groter kan ook natuurlijk maar dan enkel op vraag.

De kinderhangertjes zijn met zorg met de hand gemaakt en zullen verkrijgbaar zijn met een bijpassende zilveren ketting.

Op de foto zie je een ruwe versie van enkele voorbeelden. Suggesties altijd welkom.

Wordt vervolgd …

Geplaatst op

sterling zilveren ring met 7 briljanten

Oefening 3de jaar bij syntra: zilveren ring

Eén van de oefeningen bij syntra in het 3de jaar is deze sterling zilveren ring. Hij bevat 7 briljant geslepen zirkonen die in een klauwzetting vastzitten.

Het leuke van deze oefening was het maken van de griffen die perfect moeten zijn omdat dit bepaalt of de stenen mooi recht zitten of niet.

Uiteindelijk heb ik de ring cadeau gedaan aan mijn vrouw die er heel trots op is.

De ring is verkrijgbaar in zilver met zirkonen of diamanten stenen. Op vraag kan dit ook gemaakt worden in witgoud of goud. Neem contact met mij op voor meer info.

Zilveren ring

Geplaatst op

Eindproef syntra: start

Takjes

Na wat uitproberen in messing ben ik van start gegaan met “the real stuff” voor mijn eindproef bij syntra. De eerste resultaten zijn natuurlijk de takjes. Die vormen de basis van mijn halsketting en worden gemaakte van zilverdraad met een dikte van 2,2 tot 2,4 mm.

In de eerste fase soldeer ik de zijtakjes en enkele uitsteeksels. Die zullen dan later bewerkt worden met frezen om er natuurlijker uit te gaan zien.

Het geheel zal opgeschuurd worden met heel ruw schuurpapier en met frezen zullen er groeven inkomen.

takjes

Halsketting

uiteindelijk zullen de takjes aan elkaar gezet worden met een fijn schakeltje om zo een halsketting te vormen. Hieronder kan je zien waar ik naar toe wens te gaan.

Op de takjes zullen later bloempjes gesoldeerd worden die het geheel wat fraaier laten ogen.

takjes

Geplaatst op

Ring van goud: van grondstof tot eindproduct

Eerste eigen ontwerp

Een klant wou een gouden ring met een diamant. Belangrijk was dat de ring niet te breed was. Het moest ook lijken alsof de diamant tussen de ring geklemd zat.

Grondstof

Voor je kan beginnen, moet je natuurlijk je grondstoffen aankopen. Je begint best bij de diamant. Als beginnende goudsmid maak je al snel de fout om een diamant via een webshop te kopen, wat vandaag de dag vrij makkelijk gaat.

Doe dit best niet omdat je niet weet wat je gaat krijgen, breedte en hoogte van de diamant kan afwijken van steen tot steen. Na poging 1 ging ik naar Antwerpen, diamantstad bij uitstek, op zoek naar een handelaar van geslepen diamanten.

Voor je binnenstapt weet je best welke steen je wil. De 4 C’s bepaal je dus niet ter plekke maar op voorhand, eventueel in samenspraak met de klant,  zodat je niet met iets naar huis komt dat je niet wou. Ik wou een diamant van 2 à 2,2 mm, dan kom je uit op ongeveer 0,03 kt., als zuiverheid VS en als kleur F. Als slijpsel werd voor een briljant gekozen.

Eens je de diamant hebt, kan je op basis van de ringmaat je goudstaafje bestellen. Dat is nog vrij makkelijk, alleen mag je niet vergeten 2 x de dikte van de ring bij de ringmaat te tellen als je de lengte van je staafje bepaalt.

goudstaafje en diamant

Ring maken

Als je het materiaal hebt, kan je de ring maken. Het is een eenvoudige platte ring wat snel rond gemaakt is en gesoldeerd. Deze stap is redelijk basis en zou geen problemen mogen opleveren.

Na het solderen, de ring mooi afzuren en voorpolijsten in een polijsttrommel.

Zetter

Een steen zet een goudsmid niet zelf, die gaat naar een zetter. Als je nog nooit een steen hebt laten zetten zoals ik, dan is het even zoeken waar je best heen moet. Na wat advies van mijn docent bij Syntra, vond ik een zetter in Antwerpen.

Ook hier geldt dat je best eerst even langsgaat voor je aan de ring begint. Een goede zetter geeft je ook het nodige advies. Het meeste werk van de ring is voor de zetter, dus afspreken hoe het juweel er moet uitzien is belangrijk.

Eindproduct

Het eindproduct werd dus deze gouden ring van 18 kt. met een briljant van 0,03 kt. Als afwerking werd de ring met hoogglans gepolijst zoals gevraagd door de klant.

Wil je deze ring bestellen? Neem dan contact met mij op en geef je ringmaat door. De ring is beschikbaar in geelgoud, witgoud en zilver.

De ring zoals afgebeeld kost € 349,90, hiervoor krijg je een 18 kt. gouden ring met een diamant van 0,03 kt. Wil je toch liever een sterling zilveren versie dan komt dit op €95,90.

gouden ring met diamant 2

Geplaatst op

Infinity ring

infinityring ruwCadeautje

Voor de verjaardag van mijn 15-jarig nichtje heb ik een ring gemaakt met het infinity symbool, iets waar ze al bijna een half jaar naar vraagt.

Ze heeft me voorzien van een aantal voorbeelden en instructies: het infinity symbool mocht niet te groot zijn, niet te smal en de ring zelf moest van draad gemaakt worden.

Ik heb me dan maar het nodige materiaal aangeschaft en ben beginnen “knutselen”. Het ruwe resultaat na wat solderen zie je hiernaast.

Eindresultaat

infinity ringDat lelijke ding had dus dringend een zuurbadje nodig. Heb de ring dan maar meegenomen naar Syntra en hem daar het badje gegeven.

Dan de polijsttrommel in en even later de polijstborstels erop losgelaten.

Het eindresultaat zie je hier naast, oordeel zelf.

Vind je het een leuke ring, wil je hem cadeau geven? Dat kan, je kan deze ring bestellen in elke gewenste maat. De kostprijs is 14,95 EUR voor een zilveren versie. Neem contact met me op voor meer info.