Ringmaat bepalen

ringmaat

Je ziet in een webwinkel de ring van je dromen en wil hem hebben, hebben, hebben…. ken je dat? Maar dan? Wat is jouw ringmaat? Hoe kun je zelf berekenen wat voor jou de juiste maat is zodat je niet hoeft te retourneren of ruilen nadat je hem ontvangen heb. Wij geven je enkele tips hoe je dit kan berekenen.

Ringmaten worden vaak op wisselende manieren weergegeven. Het ene merk kiest ervoor om maten aan de hand van de binnendiameter in millimeters weer te geven, het andere merk kiest voor de omtrek in millimeters en er zijn ook merken die USA maten hanteren. Wij van het ZilverAtelier hanteren de omtrek.

Wij zullen proberen om wat duidelijkheid in deze soms wat verwarrende materie te brengen.

Je ringmaat bepalen kan op vele manieren.

Als leidraad gebruiken we onderstaande ringmaten tabel waarin je de meest in België & Europa gebruikte ringmaten kan vinden.

ringmatentabelMogelijkheid 1

Maak  gebruik van een lintje of een koordje waarmee je de omtrek van de vinger meet.

schaar en meetlatDoe het lintje niet te strak, maar losjes, om de vinger en meet daarna met een liniaal het lintje. Hiermee heb je de omtrek van je vinger berekend. Nu kun je aan de hand van de ringmaten tabel je binnendiameter bepalen.

handlatAan de hand van deze lengte kun je in de tabel zien wat de dichtstbijzijnde ringmaat is. Hier is dit 52 mm wat betekend dat de binnendiameter 16,5 mm is.

Mogelijkheid 2

Leg een goed passende ring op een liniaal.diameterLees de binnendiameter af. Zoals je kan zien is het bij dit voorbeeld 20,5 mm, als je in de tabel kijkt komt dit overeen met ringmaat 65.

Mogelijkheid 3

Een goed passende ring meten met een schuifmaat om op deze manier de binnendiameter te bepalen.schuifmaatOok op deze manier kom je bij een binnendiameter van 20,5 mm wat overeenkomt met ringmaat 65. Mocht jouw meting op een tussenmaat uitkomen, kies dan de dichtstbijzijnde ringmaat in de tabel.

Mogelijkheid 4

Bijna iedere juwelier die ringen verkoopt heeft  ring mallen zoals op deze foto. Je kan aan de hand van zo’n mal je ringmaat laten bepalen.

ringmaat

Mogelijkheid 5

Via Google vond ik ring mallen die je uit kan printen. Hier kun je een goed passende ring op leggen om de maat te bepalen.

ringmatenTot zover “hoe je een ringmaat moet berekenen” maar er zijn nog meer punten waar je rekening mee moet houden.

  • Een brede ring voelt strakker aan om de vinger, neem bij een brede ring een halve tot hele maat groter.
  • Kom je met je berekening uit op een binnendiameter die niet standaard in de tabel staat (bijvoorbeeld 17,8) kies dan de dichtstbijzijnde (grotere) maat.
  • Door warmte en kou kunnen je vingers dikker of dunner worden. Zo kan er na een paar uur al een verschil van een kwart ringmaat ontstaan. Bereken je ringmaat daarom bij kamertemperatuur.
  • Komt je ringmaat uit tussen 2 maten,  kies dan voor de grootste maat.
  • Niet alle merken hebben halve maten in hun collectie, moet je om deze reden je maat bijstellen, kies dan voor een halve maat groter.
Hoe graag we je ook een kant en klare maatberekening zouden willen geven, het blijft suggestief omdat persoonlijke factoren en de breedte van de ring mede bepalend zijn!

Wanneer kun je een ring aan laten passen?

Het ZilverAtelier kan zonder problemen een ring van edelmetaal (zonder stenen) 1 a 2 maten vergroten of verkleinen. Een ring van edelmetaal herken je aan het merkteken voor goud of zilver (vaak aan de binnenkant van de ring). Wil je een ring aan laten passen? Neem dan contact met mij op voor de mogelijkheden.

Zoek je een hedendaags juweel, neem dan gerust een kijkje in de webshop. Het ZilverAtelier kan ook in samenspraak een juweel op maat maken geheel naar uw wens.